Oblikovanje & razstave umetniške keramike

Oblikovanja umetniške keramike se je umetnica lotila nazadnje,v svet umetniške keramike, kamor je vstopila leta 2010,jo je popeljala Herjavčeva, a tudi v tej zvrsti je dokaj hitro našla svoj stil in tehniko,ki ju že spretno uporablja za delo z glino,najstarejšega uporabnega in umetniškega materiala.

 

  • ( pomlad 2011 ) Razstava “ŽENSKA” – Kavarna Veronika, Kamnik
V začetku marca 2011 je bilo v kavarni Veronika v Kamniku odprtje prodajne razstave umetniških del Bernarde Aleš-Nace in Brigite Herjavec – Bigi. Razstava je bila posvečena ženskam in obema praznikoma; dnevu žena in materinskemu dnevu. Razstavili sta slike na platnu ( Bernarde Aleš ) ter skupne unikatne keramične izdelke (slike, skulpture in vaze). Ker obe avtorici
prihajata iz Mengša, se je odprtja udeležil tudi župan Občine Mengeš Franc Jerič, prireditve pa  sta se poleg številnih povabljenih ljubiteljev umetnosti udeležila tudi župan Kamnika Marjan Šarec in prokurist Term Snovik Ivan Hribar. Kulturni program so zaokrožile pesmi Aleševe, namenjene ženkam in materam, obiskovalce je navdušil mladi glasbeni virtuoz Matic Smolnikar iz Kamnika.
            Umetnici z Dobena
Uvodne besede programa, ki ga je tudi sestavila Aleševa, povezovala pa Ajda Brlec, so bile: “Pozdravljeni vsi, ki prepoznate in cenite umetnost v tem egoistično-materialistično naravnanem, čustveno osiromašenem času, ki ji ni najbolj naklonjen, v času, v katerem se zdi, da za dobre stare vrednote, za čustva in lepoto, vse bolj zmanjkuje prostora in časa.”Čutne pesmi pa je lepo recitirala Lara Bernot.
Razstavljajoči umetnici Naca, Bigi, ter povezovalka in recitatorka Ajda ter Lara, smo bile zelo vesele prejetih šopkov
  • ( jesen 2010 ) Razstava “JESEN” – Dobenski hram, Mengeš

Ob koncu jeseni je Bernarda Aleš-Naca v okviru TDD-ja v Dobenem hramu skupaj z Brigito Herjavec, Sandro Aleš in Laro Bernot pripravila razstavo unikatnih ročnih izdelkov iz keramike. Z veliko veselja, obilo talenta in še več pridnega dela so se  po  približno dveh mesecih truda razveselile odličnih rezultatov in uspele pripraviti načrtovano razstavo čudovito poslikanih  izdelkov iz porcelana in različnih vrst gline. Keramične izdelke so skušale razvrstiti glede na vrsto surovine (porcelan, različne vrste gline) in tehniko dela (podglazurno oz. glazurno barvanje), hkrati pa so jih skušale razdeliti v smiselne garniture tudi glede na njihovo uporabno namembnost.

Pestrost razstavljenih izdelkov

Razstave so se poleg povabljenih predstavnikov Občine Mengeš in seveda članov društva, udeležili tudi nekateri prijatelji, med katerimi je bilo kar nekaj poznavalcev, predvsem pa ljubiteljev umetnosti.

Obiskovalci si z zanimanjem ogledujejo izdelke

Naca pravi: “Verjamem, da nam je z  ljubeznijo narejene izdelke uspelo tudi všečno in estetsko predstaviti, obenem pa smo tudi to priložnost seveda namenili ponovnemu in nekoliko »manj uradnemu« srečanju oz. druženju dosedanjih članov turističnega društva našega kraja, razstavo pa smo glede na izdelke in letni čas poimenovale kar »Jesen«. Jesen je namreč najlepši čas, tudi čas življenja, saj je z izkušnjami bogata, a še vedno polna hrepenenja…!”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: